Το συμπαγές κέλυφος είναι τοποθετημένο ανάμεσα στον κινητήρα και τη δευτερεύουσα μετάδοση (ψαλίδι με ενσωματωμένο άξονα καρντάν). Ολόκληρο το κιβώτιο ταχυτήτων ζυγίζει μόνο 13 κιλά.
Με την επιλογή δοντιών ελικοειδούς κοπής υψηλής αντοχής, διασφαλίζεται ομαλή σύμπλεξη, τόσο για πιο αθόρυβη λειτουργία των γραναζιών όσο και για επιλογή των ξεχωριστών ταχυτήτων με ακρίβεια. Αυτή την ακρίβεια μπορείς να τη νιώσεις εύκολα κατά την αλλαγή ταχυτήτων. Σε αντίθεση με τα συμβατικά κιβώτια ταχυτήτων για μοτοσικλέτες, όπου η αλλαγή ταχυτήτων γίνεται με τα γρανάζια να κινούνται πάνω στους άξονες, στα κιβώτια ταχυτήτων με ελικοειδή κοπή της BMW Motorrad οι ταχύτητες αλλάζουν μέσω λεβιέ με τρία δαχτυλίδια ολίσθησης, έτσι ώστε τα γρανάζια να είναι διαρκώς σε σύμπλεξη και να ενεργοποιούνται έμμεσα. Τα δαχτυλίδια ολίσθησης έχουν το προνόμιο να είναι ελαφρότερα και μικρότερα από τα γρανάζια, ώστε να μπορούν να κινούνται πιο ομαλά πάνω από τις φουρκέτες αλλαγής στους αντίστοιχους άξονες. Αυτό συνεπάγεται πολύ κοντή αλλά όμως ακριβή διαδρομή αλλαγής. Το ταμπούρο επιλογέα έχει κοίλο σχεδιασμό και στηρίζεται σε σφαιρικά ρουλεμάν για βελτιστοποίηση του βάρους και ευκολότερη αλλαγή ταχυτήτων.
Τα ελεύθερα γρανάζια είναι τοποθετημένα σε βελονοειδή ρουλεμάν χαμηλής τριβής, ενώ οι άξονες κινούνται σε σφαιρικά ρουλεμάν. Αυτά είναι γνωστά ως καθαρά ρουλεμάν και αποτρέπουν την είσοδο πτητικών σωματιδίων, διασφαλίζοντας αραιώτερα διαστήματα επιθεώρησης έτσι ώστε οι αλλαγές λαδιού του κιβωτίου ταχυτήτων να χρειάζονται μόνο κάθε 40.000 χιλιόμετρα.
Ο άξονας αλλαγών προεξέχει στα αριστερά του κελύφους, κάνοντας πιο εύκολη την καθοδήγηση του μοχλικού συστήματος προς τον μοχλό αλλαγής ταχυτήτων στο υποπόδιο.
Ιδανική αλλαγή ταχυτήτων με ενεργή 6η ταχύτητα και κοντή σχέση διασφαλίζει ιδιαίτερα εντυπωσιακές τιμές πρόσφυσης. Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι εξοπλισμένο με ποτενσιόμετρο για ένδειξη των μεμονωμένων ταχυτήτων στην οθόνη πολλαπλών λειτουργιών. Αυτό μπορεί να αντικατασταθεί χωρίς να λυθεί το κιβώτιο ταχυτήτων, μειώνοντας το χρόνο και τον κόπο που απαιτείται για τη συντήρηση.
+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

περισσοτερη αναλυση

spinner