Τα συστήματα ανάρτησης τροχών στις μοτοσικλέτες ουσιαστικά χρειάζεται να επιτελούν δύο λειτουργίες – να αντιδρούν πολύ ευαίσθητα σε φορτία από ανωμαλίες του δρόμου και σε τραχείς δρόμους και να απομονώνουν το πλαίσιο από δονήσεις. Αυτό εφαρμόζεται ιδιαίτερα στην περιοχή μηδενικής θέσης, όταν η μοτοσικλέτα είναι φορτωμένη με τον αναβάτη και τον εξοπλισμό. Εδώ χρησιμοποιείται περίπου το ένα τρίτο της διαδρομής του ελατηρίου. Από την άλλη η ανάρτηση και η απόσβεση θα πρέπει να αντιδρούν πιο έντονα σε μεγάλη επιτάχυνση – συμπεριλαμβανομένης και της οδήγησης σε ανώμαλο έδαφος ή μεγάλες ανωμαλίες του δρόμου. Όταν η διαδρομή του ελατηρίου είναι ουσιαστικά καλυμμένη, θα πρέπει να αποφεύγεται το χτύπημα του ελατηρίου. Εδώ πρέπει να μιλήσουμε για το προοδευτικό ελατήριο και την καμπύλη απόσβεσης.
Οι μοτοσικλέτες της BMW με προοδευτικό ελατήριο ικανοποιούν αυτά τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά με τη χρήση προοδευτικών ελατηρίων και ένα διαγώνια συνδεδεμένο αμορτισέρ με ελατήριο στο paralever. Η προφόρτιση ελατηρίου μπορεί να ρυθμιστεί συμβατικά με τροχό ρύθμισης για διάφορα βάρη αναβάτη και μεταφορά συνεπιβάτη και αποσκευών. Αυτό ρυθμίζεται απεριόριστα μέσω υδραυλικού συστήματος.
Το προοδευτικό ελατήριο της ανάρτησης είναι επίσης εξοπλισμένο με σύστημα απόσβεσης, η δύναμη απόσβεσης του οποίου αυξάνει σε πίεση κατά τη διάρκεια της φάσης συμπίεσης. Επιπλέον επιτρέπει στην καμπύλη απόσβεσης να ρυθμίζει τις φάσεις συμπίεσης και αποφόρτισης σύμφωνα με τον τύπο του οχήματος και την χρήση του. Η συμπίεση μπορεί να αυξάνεται περισσότερο από 100% ενώ η αποφόρτιση μπορεί να αυξάνεται κατά 50%.
Αυτό το πατενταρισμένο σύστημα απόσβεσης της BMW Motorrad διαφέρει σημαντικά από τα συμβατικά συστήματα όσον αφορά τη λειτουργία του. Παράλληλα με το κύριο έμβολο του συστήματος απόσβεσης, ένα βοηθητικό έμβολο λειτουργεί μέσα στην κούφια ράβδο του εμβόλου, που δρα ως πρόσθετο σύστημα απόσβεσης. Και η ανάρτηση με προοδευτικό ελατήριο και οι αναρτήσεις χωρίς προοδευτική απόσβεση επιτρέπουν στους αναβάτες να ρυθμίσουν την αποφόρτιση ελατηρίου για το δικό τους ιδιαίτερο στιλ οδήγησης και για την εντός ή εκτός δρόμου οδήγηση.
+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

περισσοτερη αναλυση

spinner