Sisters' Centennial Ride

Μια γυναίκα πραγματοποιεί το όνειρό της.

Το 1916, τέσσερα χρόνια πριν δοθεί το δικαίωμα στις γυναίκες στις ΗΠΑ να ψηφίζουν, δύο αδελφές, η Adeline και η Augusta Van Buren, ταξίδεψαν σε όλη την Αμερικανική Ήπειρο για να αποδείξουν πως οι γυναίκες διαθέτουν αυτό που χρειάζεται ώστε να γίνουν ταχυδρόμοι του στρατού των ΗΠΑ. Σήμερα, ακριβώς 100 χρόνια μετά, μια ομάδα γυναικών τιμούν εκείνο το οδηγητικό τόλμημά τους και ακολουθούν τα ίχνη αυτών των δύο αδελφών με το ίδιο πνεύμα και την ίδια αποφασιστικότητα.

Η εκκίνηση της περιπέτειας των 3 εβδομάδων με μοτοσικλέτες από την ανατολική για τη δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, που διοργανώθηκε από την BMW Motorrad ΗΠΑ, έλαβε χώρα στις 3 Ιουλίου στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης (όπου οι αδελφές Van Buren ξεκίνησαν το ταξίδι τους το 1916). Η διαδρομή ακολούθησε εκείνη που έκαναν οι αδελφές το 1916 όσο πιο πιστά γινόταν σε όλο το ταξίδι μέχρι τη γραμμή τερματισμού στις 23 Ιουλίου στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια. 

Για την διοργανώτρια Alisa Clickenger, η διαδρομή ήταν ο ιδανικός τρόπος εορτασμού των 100-χρονων γενεθλίων αυτού του πρώτου ταξιδιού, που έλαβε χώρα την ίδια χρονιά που ιδρύθηκε και η εταιρεία BMW και εφτά χρόνια πριν η BMW φέρει στην αγορά την πρώτη της μοτοσικλέτα, την R 32, το 1923.

+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Απo την αναχωρηση μεχρι την αφιξη

© Christina Shook

Για μερικούς ένα διαζύγιο σημαίνει ελευθερία. Όπως η Alisa Clickenger, που βρήκε την ευκαιρία συναρπαστική και αποφάσισε να πραγματοποιήσει το όνειρο της ζωής της να αποκτήσει και να οδηγήσει μια μοτοσικλέτα. Περισσότερο από 20 χρόνια αργότερα είναι η ιδανική θηλυκή αναβάτρια που ακόμη ζει το όνειρό της, μαζί με εκατοντάδες άλλες γυναίκες που ασπάστηκαν το όραμα της Alisa και συμμετείχαν στο επετειακό ταξίδι "Sisters' Centennial Ride".

Το 1995, όταν η Alisa χώρισε, είχε ένα όνειρο το οποίο κυνήγαγε σε όλη της τη ζωή. Στο όνειρό της είδε μια μοτοσικλέτα και ενστικτωδώς ήξερε πως να την οδηγήσει και πως θα την έσωζε από επερχόμενο κίνδυνο. Όταν ξύπνησε ήταν συνεπαρμένη από το όνειρό της που έμαθε να οδηγεί μοτοσικλέτα και δοκίμασε διάφορες μοτοσικλέτες πριν αποφασίσει για μια BMW και για μια νέα ζωή που σχεδιάζει και διοργανώνει περιπετειώδεις βόλτες με μηχανές.

+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

© Christina Shook

Η αγάπη της για τα ταξίδια την πήγε μακριά και την έκανε να κερδίζει νέες εμπειρίες και να γνωρίζει νέους ανθρώπους. "Μπορώ να πάω οπουδήποτε", μας λέει "και δεν φοβάμαι να ανακαλύπτω νέους δρόμους. Σε αντίθεση από άλλους έχω αυτοπεποίθηση όταν ανακαλύπτω νέες περιοχές." Δεν ήταν αρκετό για αυτήν την τολμηρή περιπέτεια να χρησιμοποιήσει δύο τροχούς για να πάει από το Α στο Β. Όχι, είχε έναν μεγαλύτερο στόχο στο μυαλό της: η Alisa ήθελε να δημιουργήσει μια μεγάλη παρέα που θα στηρίζει γυναίκες στον κόσμο της μοτοσικλέτας και θα τιμά τα κατορθώματά τους. "Θέλω σαν γυναίκα να μεταδώσω σε άλλες γυναίκες το αίσθημα πως μπορούν να κάνουν αυτό που πάντα ήθελαν", μας εξηγεί η Alisa, "έτσι επεξεργάστηκα διάφορες ιδέες και έμαθα για την ιστορία των αδελφών Van Buren. Ήξερα αμέσως πως δεν ήθελα μόνο να μιλάω για αυτές, ήθελα να το κάνω με ένα γεγονός."

+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το ιστορικό ταξίδι των αδελφών Van Buren.

Το 2016 θα είναι η 100η επέτειος του ιστορικού ταξιδιού των δύο αδελφών όπου διέσχισαν τις Ηνωμένες Πολιτείες από το Μπρούκλιν της ανατολικής ακτής μέχρι το Σαν Φρανσίσκο στη δυτική ακτή πάνω σε μοτοσικλέτες ώστε να πείσουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψει στις γυναίκες να υπηρετούν στον στρατό.

Με την εκστρατεία τους οι θαρραλέες αδελφές που και οι δύο είχαν συζύγους, παιδιά και δουλειά, σήκωσαν τον πήχη πιο ψηλά για αυτό που εκείνη την εποχή θεωρούνταν εφικτό. Με την αναχώρησή τους προς το άγνωστο ήθελαν να επιτύχουν κάτι που εμείς σήμερα θεωρούμε δεδομένο. Γυναίκες που υπηρετούν στον στρατό των ΗΠΑ είναι σήμερα πραγματικότητα.

Ενας λογος για οδηγηση μοτοσικλετας

© Christina Shook

Το 2016 θα είναι η 100η επέτειος του ιστορικού ταξιδιού των δύο αδελφών όπου διέσχισαν τις Ηνωμένες Πολιτείες από το Μπρούκλιν της ανατολικής ακτής μέχρι το Σαν Φρανσίσκο στη δυτική ακτή πάνω σε μοτοσικλέτες ώστε να πείσουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψει στις γυναίκες να υπηρετούν στον στρατό.

Με την εκστρατεία τους οι θαρραλέες αδελφές που και οι δύο είχαν συζύγους, παιδιά και δουλειά, σήκωσαν τον πήχυ πιο ψηλά για αυτό που εκείνη την εποχή θεωρούνταν εφικτό. Με την αναχώρησή τους προς το άγνωστο ήθελαν να επιτύχουν κάτι που εμείς σήμερα θεωρούμε δεδομένο. Γυναίκες που υπηρετούν στον στρατό των ΗΠΑ είναι σήμερα πραγματικότητα.

+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

© Christina Shook

Οι εισπράξεις θα πάνε στην υποστήριξη άστεγων βετεράνων. Σήμερα οι γυναίκες μπορούν να υπηρετούν στον στρατό, ακόμη μοιάζει το μέλλον τους να είναι λιγότερο ασφαλές όταν γυρίζουν σπίτι. Υπάρχουν πολλές οργανώσεις που υποστηρίζουν άντρες βετεράνους, για γυναίκες πάντως, υπάρχει μικρή προσφορά. Όταν συζητά για τους λόγους που διάλεξε να υποστηρίξει τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Final Salute Inc., η Alisa λέει, "Οι γυναίκες θυσιάζουν τον χρόνο τους με την οικογένειά τους για να μπορούν να πηγαίνουν να υπηρετούν τη χώρα μας. Συνεπώς τις χρωστάμε να μπορούν να γυρίζουν σπίτι τους μετά την υπηρεσία τους και να τις υποστηρίζουμε. Σχεδόν δεν γνωρίζουμε τίποτα για τις γυναίκες βετεράνους που επέστρεψαν μετά τον πόλεμο."

+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
«
Είναι μια ασύγκριτη εμπειρία να είσαι μέλος του κόσμου των μηχανών της BMW για γυναίκες. Η τεράστια υποστήριξη με ενέπνευσε και θέλω να δώσω κάτι από αυτό. »

Alisa Clickenger

Συγκλονιστική υποστήριξη.

© Christina Shook

Συγκλονιστική υποστήριξη.

"Η BMW είναι υποστηρικτής γυναικείων πρωτοβουλιών εδώ και πολλά χρόνια", μας λέει η Alisa. "Αυτό μαζί με το γεγονός πως κατασκευάζει υπέροχες μοτοσικλέτες ταξιδιών για μεγάλες αποστάσεις κατέστησε την BMW τον τέλειο συνεργάτη για αυτό το ταξίδι. Είναι μια ασύγκριτη εμπειρία να είσαι μέλος του κόσμου των μηχανών της BMW για γυναίκες. Η τεράστια υποστήριξη με ενέπνευσε και θέλω να δώσω κάτι από αυτό."

Η Sarah Schilke, διευθύντρια μάρκετινγκ της BMW Motorrad USA, συμφωνεί επίσης με αυτήν την άποψη. Συμμετείχε μαζί με τις άλλες γυναίκες αναβάτριες στο τελευταίο στάδιο του ταξιδιού όταν διέσχισαν την περίφημη χρυσή γέφυρα στο Σαν Φρανσίσκο.

+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

© Christina Shook

"Αυτό ήταν ένα τόσο σημαντικό γεγονός για όλες τις ενθουσιώδεις γυναίκες αναβάτριες μοτοσικλετών και θέλαμε οπωσδήποτε να είμαστε εκεί. Ένα άλλο μοναδικό χαρακτηριστικό ήταν πως επιβατικά αυτοκίνητα μοιράστηκαν επίσης τον δρόμο: η BMW διέθεσε πολλά αυτοκίνητα X5 ως οχήματα ομάδων, καθώς και μία BMW της σειράς 7 ως όχημα φωτογράφων έτσι ώστε όλη η διαδρομή να μπορεί να γυριστεί σε φιλμ. Αυτό το ταξίδια διαμέσου ολόκληρης της χώρας προσέφερε μια τέλεια ευκαιρεία να αναδείξουμε τις μηχανές μας που έχουν τη φήμη ως άνετες μηχανές ταξιδίων με πολλά χιλιόμετρα.

"Έχουμε αρκετά νέα μοντέλα όπως την R nineT και την G 310 R, που θα λανσαριστούν σύντομα στην αγορά. Και τα δύο μοντέλα είναι πιο χαμηλά και πιο ελαφριά και τα λατρεύουν οι γυναίκες αναβάτριες μηχανών. Πολλές από τις μηχανές μας, όπως η F 700 GS, προσφέρουν τη δυνατότητα για χαμηλό ύψος σέλας, κάτι που δεν υπήρχε παντού. Για αυτόν τον λόγο προσφέρουμε δοκιμαστική οδήγηση με μηχανές που έχουν ρυθμιζόμενο ύψος σέλας. Και καθώς δεν χρειάζονται ή δεν θέλουν όλες οι γυναίκες χαμηλή σέλα, αυτό ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να δείξουμε πόσο άνετα μπορούν να κάθονται οι γυναίκες στις μεγάλες μοτοσικλέτες μας και πόσο πολύ μπορούν αυτό να το απολαύσουν."

+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
«
Αυτό ήταν ένα τόσο σημαντικό γεγονός για όλες τις ενθουσιώδεις γυναίκες αναβάτριες μοτοσικλετών και θέλαμε οπωσδήποτε να είμαστε εκεί. »

Sarah Schilke

Έξω από τη ζώνη της άνεσης.

© Christina Shook

Έξω από τη ζώνη της άνεσης.

Πάνω από 100 γυναίκες με μοτοσικλέτες έλαβαν μέρος στο ταξίδι και εκείνες που έκαναν όλη τη διαδρομή κάλυψαν συνολικά 6.800 χιλιόμετρα, ανάλογα με ποια διαδρομή διάλεξε κάθε γυναίκα στις πολιτείες Νέα Υόρκη, Μασαχουσέτη, Πενσιλβάνια, Οχάιο, Ινδιάνα, Ιλινόις, Ιόβα, Νεμπράσκα, Κολοράντο, Αριζόνα, Ούτα, Νεβάδα και Καλιφόρνια.

Οι αναμνήσεις του ταξιδιού και οι κοινές στιγμές απέδειξαν σαφέστατα πως η διοργανώτρια Alisa Clickenger πέτυχε τον σκοπό της και υπήρξε σπουδαίο στήριγμα για τις γυναίκες. "Μια γυναίκα μου είπε πως έπρεπε να ξεχνάει την άνεσή της κάθε μέρα σε όλο το ταξίδι", μας είπε η Alisa όταν το ταξίδι ολοκληρώθηκε με επιτυχία. "Μου είπε πως η δική μου ενθάρρυνση και η ομάδα υποστήριξης που συγκροτήσαμε για τις γυναίκες αναβάτριες της άλλαξαν τη ζωή. Συγκινήθηκα τόσο πολύ εκείνη τη στιγμή που ήθελα να κλάψω!"

+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

© Christina Shook

Για την Alisa, η μεγαλύτερη στιγμή επιτυχίας του ταξιδιού ήλθε στην τελευταία φάση όταν βρήκε μια σπάνια στιγμή να κοιτάξει πίσω. "Διασχίζαμε την γέφυρα Golden Gate και κοίταξα τριγύρω: υπήρχαν πάνω από 200 γυναίκες πίσω μου πάνω στις μηχανές τους! Όλες αυτές οι γυναίκες ήταν εκεί για να δώσουν την υποστήριξή τους για το μήνυμά μας και έκαναν το όνειρό μου πραγματικότητα. Ήταν μια πολύ συγκινητική στιγμή."

Αυτή η αμοιβαία συναδελφικότητα μπορούσε να τη νοιώσει κανείς σε όλο το ταξίδι και όχι μόνο ανάμεσα στις γυναίκες: υπήρχαν δύο αρσενικοί υπάλληλοι καθώς και ο εγγονός της Adeline. Η οικογένεια Van-Buren μοιράστηκε το όραμα της Alisa να ακολουθήσει τα βήματα των προγόνων της. Η Sarah Van Buren ήταν μία από τις πιο νέες αναβάτριες και ένα καλό παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί. Δεν είχε κάνει ποτέ προηγουμένως κάτι σαν και αυτό, αλλά οδηγούσε και εξασκούνταν με τη μηχανή κάθε μέρα ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει σε αυτό το ειδικό ταξίδι.

+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι καιροί άλλαξαν.

© Christina Shook

Οι καιροί άλλαξαν.

Έχουν αλλάξει πολλά εδώ και 100 χρόνια από το θρυλικό ταξίδι των αδελφών Van-Buren. Η μοτοσικλέτα δεν αποτελεί πλέον μόνο ένα μέσο μεταφοράς αλλά έναν τρόπο αναζωογόνησης. Η Alisa είναι πεπεισμένη πως "οι μοτοσικλέτες αποτελούν ένα είδος πορτραίτου και δείχνουν πως κάποιος είναι θαρραλέος, τολμηρός, και σε κάποιο βαθμό χωρίς όρια."

+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

© Christina Shook

Πρόσθεσε ακόμη: "Νομίζω πως κάθε γυναίκα βιώνει ένα αίσθημα προσωπικής δύναμης όταν οδηγεί μοτοσικλέτα, ακόμη και αν δεν το γνωρίζει ή δεν καταλαβαίνει πόσο θα αλλάξει η ζωή της με αυτούς τους δύο τροχούς. Εμένα πάντως με άλλαξαν.

"Η οδήγηση της μοτοσικλέτας είναι όπως η ίδια η ζωή. Κανείς δεν γνωρίζει τι είναι πέρα από τον ορίζοντα και αυτό το αίσθημα μπορεί να είναι εθιστικό. Μερικές φορές πρέπει να στηριχτείς στις ικανότητες που έχει αποκτήσει, αλλά ο δρόμος πάντα συνεχίζει μέχρι να φτάσεις αυτόν τον εντυπωσιακό ορίζοντα που σε καλεί."

+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Περισσότερες ιστορίες που μπορεί να σε ενδιαφέρουν.

Κατάλληλες μοτοσικλέτες.

spinner