Κυρια Ελευθερο Στυλ

Η Sarah Lezito κάνει τη μοτοσικλέτα της να χορεύει.

Η Sarah Lezito θεωρείται η καλύτερη γυναίκα ακροβάτης μοτοσικλέτας στον κόσμο. Ήταν η κασκαντέρ που αντικαθιστούσε την Scarlett Johansson στις σκηνές μοτοσικλετών στο The Avengers 2 και άφησε αμέτρητους άντρες πίσω της στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ακροβατικών με μοτοσικλέτα. Τώρα, η Γαλλίδα είναι μέλος της οικογένειας της BMW Motorrad.

«
Για μένα, ελεύθερο στιλ είναι να κάνω ότι μου αρέσει. Να ανεβαίνω σε μοτοσικλέτα και να διασκεδάζω. Το ελεύθερο στιλ είναι ο τρόπος ζωής μου.
»

Sarah Lezito

Το ταξίδι στη δουλειά της Sarah Lezito είναι σύντομο. Η 24-χρονη διασχίζει οδηγώντας την Rue de Champagne μέσα από το Épernay, περνώντας γκουρμέ εστιατόρια και υψηλού επιπέδου οινοποιεία. Η Moët & Chandon και αμέτρητοι άλλοι ευγενείς οίκοι έχουν την έδρα τους εδώ στην Champagne, έδρα της γαλλικής ποτοποιίας πολυτελείας. Λίγο αργότερα, η Sarah φτάνει σε έναν άδειο χώρο στάθμευσης. Εδώ είναι το εργαστήριό της. Τα ωράρια εργασίας της είναι ευέλικτα, δεν έχει συναδέλφους. Αντί να παρκάρει η Sarah επιταχύνει.

Διασχίζει ολόκληρο το πάρκινγκ, κάνει στροφή και επιστρέφει στον πίσω τροχό. Αλλαγή στον μπροστινό τροχό, ανάποδη σούζα, ένα οχτάρι. Η Sarah επιταχύνει για μία ακόμη σούζα, πηδά επάνω στη σέλα και βάζει τα πόδια της πάνω από το τιμόνι. Για δέκα λεπτά, κάνει όποιον την παρακολουθεί να χαζεύει με την οδηγησή της, και αυτό είναι μόνο η προθέρμανση. Η μοτοσικλέτα χορεύει κάτω από τη Sarah σε συγχρονισμό σαν άλογο. Όμως, το άλογό της έχει δύναμη επιπλέον 159 αλόγων. Έρχεται εδώ, στον χώρο "της", κάθε μέρα. Η αστυνομία την γνωρίζει όπως και οι κάτοικοι. Από εδώ έρχονται τα κόλπα της καλύτερης γυναίκας ακροβατικών με μοτοσικλέτα στον κόσμο.

+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σουζες στους αμπελωνες

Ο πατέρας της Sarah Lezito δεν είχε δει ποτέ τη "γουρούνα" του, καθώς η 13-χρονη Sarah έκανε προπόνηση στις σούζες όλη την ώρα.

Μόνο η γύρω περιοχή μπορεί να ξεπεράσει τον ρομαντισμό της μικρής γαλλικής πόλης Épernay. Αμπέλια προφυλαγμένα στους ήσυχους λόφους, περικυκλώνουν μικρά χωριά με μυθιστορηματικούς εκκλησιαστικούς πύργους. Σε ένα από αυτά τα χωριά, η Sarah Vignot μεγαλώνει ως κόρη αμπελουργού. Μια από τις δύο μεγάλες αδελφές της Sarah την φωνάζει Zito, και από εκεί προέρχεται το χαϊδευτικό της όνομα le Zito και αργότερα το σκηνικό της ψευδώνυμο Lezito. Ο πατέρας της είχε μια "γουρούνα" για τις δουλειές του στους αμπελώνες. Αλλά πολύ σπάνια την έβλεπε. Η 13-χρονη Sarah την χρησιμοποιούσε συνεχώς, για να συναντά φίλους και για να εξασκείται στις σούζες. "Την οδηγούσα σχεδόν καθημερινά και έκανα προπόνηση σαν τρελή. Φυσικά, το μηχάνημα δεν έμενε εντελώς ανέπαφο και στο σπίτι θα έπρεπε να βρίσκω δικαιολογίες", θυμάται η Sarah. «Όταν τελικά τους αποκάλυψα την αλήθεια, οι γονείς μου δεν ήξεραν τι να σκεφτούν. Αλλά με τον καιρό το συνήθισαν. Γελά.

+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η Sarah σκέφτονταν να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα της. Όμως στη συνέχεια είχε ολοένα και περισσότερες προσφορές για οδήγηση ακροβατικών και έτσι η μοτοσικλέτα έγινε το επάγγελμά της.

Η γκάμα των κόλπων με τη γουρούνα εξαντλήθηκε σύντομα αλλά η Sarah δεν είχε χορτάσει αρκετά. Η φιλοδοξία της είναι απείρως μεγαλύτερη από αυτή των φίλων της. Στην ηλικία των 16 ετών παίρνει μοτοσυκλέτα 125 cc. Με τη μοτοσυκλέτα έχει τώρα πολύ περισσότερες δυνατότητες και η Sarah μαθαίνει γρήγορα. Το χωριό έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό πολύ μικρό. Τώρα συναντά ανθρώπους με ίδιες ανησυχίες από όλη τη Γαλλία και προπονείται μαζί τους τα Σαββατοκύριακα. Μέσα στην εβδομάδα πηγαίνει στο σχολείο. Στη συνέχεια ασχολείται με την αμπελουργία για δύο χρόνια. Το απολαμβάνει και σκέφτεται να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα της. Όμως στη συνέχεια έχει ολοένα και περισσότερες προσφορές για οδήγηση ακροβατικών και έτσι η μοτοσικλέτα γίνεται το επάγγελμά της. Για τη Sarah ξεκινά μια εντελώς νέα σελίδα. "Οι φίλοι μου και εγώ ποτέ δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι αυτό θα μπορούσε κάποια στιγμή να είναι η δουλειά μου. Η οδήγηση με ακροβατικά εξακολουθεί να είναι διασκεδαστική για μένα – αλλά σε διαφορετικό επίπεδο."

+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Χορος στον δρομο

Σούζες, στον μπροστινό και πίσω τροχό, περιστροφές με σπινάρισμα: η Sarah Lezito τελειοποιεί τα νούμερά της.

Το επάγγελμα του αναβάτη ακροβατικών θεωρείται ξεχωριστό. Αλλά είναι ακόμη πιο ασυνήθιστο να ασκεί το επάγγελμα αυτό μια γυναίκα. Γυναίκα κασκαντέρ; Θα σας δούμε στο κινηματογράφο;" ρωτούν συχνά οι άνθρωποι. Είναι περίεργοι και έχουν πολλές ερωτήσεις. Η Sarah είναι ευτυχής να τους απαντά. Μιλά για τους ρόλους της όταν ντουμπλάρει ηθοποιούς σε ταινίες, για διαγωνισμούς, πρωταθλήματα και παραστάσεις. Δεν υπάρχει ξεχωριστή κατηγορία για τα κορίτσια. Η Sarah συνήθως αγωνίζεται ως ίση ενάντια στα αγόρια. "Οι άνδρες είναι πιο δυνατοί και έχουν ισχυρή έκφραση όταν οδηγούν. Έτσι όρισα το δικό μου στιλ: εστιάζω στην ισορροπία και την χάρη." Αυτό κάνει την επίδειξη της Sarah να μοιάζει με ακροβατικό χορό: χαριτωμένο, ισχυρό και αποφασιστικό όλα ταυτόχρονα. Ένας χορός επάνω στην άσφαλτο, στον δρόμο – χορός στον δρόμο. Με σούζες, στον μπροστινό και πίσω τροχό, κωλιές, περιστροφές με σπινάρισμα και ακροβατικά.

+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η επίδειξη της Sarah μοιάζει με ακροβατικό χορό: χαριτωμένο, ισχυρό και αποφασιστικό όλα ταυτόχρονα.

"Προσπαθώ να διατηρώ το στιλ μου και να τελειοποιώ τα νούμερά μου." Δεν θέλει να αναλαμβάνει υπερβολικό ρίσκο. Θεωρεί ότι η σταδιακή ανάπτυξη και η σταθερή βελτίωση είναι το κλειδί της επιτυχίας – ειδικά επειδή είχε ήδη σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο στο παρελθόν. "Τον Οκτώβριο του 2015, είχα ρήξη του προσθίου χιαστού σε μια σύγκρουση. Δεν πήγα στον γιατρό παρά μόνο τέσσερις μήνες αργότερα. Επειδή ότι δεν ήθελα να χάσω τη σεζόν 2016, αναβάλλαμε την εγχείριση μέχρι το φθινόπωρο. Αυτό ήταν λάθος, επειδή το ασταθές γόνατο με έκανε να χάσω την εμπιστοσύνη στο σώμα μου και έτσι χάθηκε και η σεζόν". Η Sarah προπονείται σκληρά για να ξαναβρεί τον εαυτό της. Το 2017, θέλει να τερματίσει ξανά το γκάζι στην S 1000 R.

+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
«
Έπρεπε να εργαστώ σκληρά με τον εαυτό μου για να αντιμετωπίσω τη νευρικότητα μου και ταυτόχρονα να γίνω πιο ανοιχτή στους ανθρώπους.
»

Sarah Lezito

Ντροπαλη η Επιδειξη

Στην αρχή, η μεγαλύτερη πρόκληση της Sarah ήταν το άγχος να βγει στη σκηνή.

Είναι τα ακροβατικά επάνω σε μια μοτοσικλέτα δύσκολα; Αναμφίβολα. Αλλά η Sarah δεν έχει καμία δυσκολία με αυτό. Το πάθος της φαίνεται να μην γνωρίζει όρια. Το να εγκαταλείπει δεν υπάρχει. Ωστόσο, δοκιμάζεται υπερβολικά να είναι στο επίκεντρο. "Ήμουν πάντα ντροπαλή και ποτέ ιδιαίτερα ομιλητική." Η πίεση είναι τεράστια στην αρχή – ειδικά επειδή η Sarah θέλει πάντα να κάνει καλή επίδειξη και να κάνει τα πάντα τέλεια. "Ήμουν αγχωμένη γιατί όλα τα μάτια ήταν πάνω μου. Το στρες μου προκάλεσε προβλήματα στα χέρια μου. Μετά από δύο λεπτά οδήγηση μπλοκαρίστηκα", θυμάται. Το άγχος να βγει στη σκηνή είχε τέτοια επίδραση πάνω της που οι φίλοι της δεν την αναγνώριζαν. "Έπρεπε να εργαστώ σκληρά με τον εαυτό μου για να αντιμετωπίσω τη νευρικότητα μου και ταυτόχρονα να γίνω πιο ανοιχτή στους ανθρώπους. Επειδή ήμουν κορίτσι από την επαρχία, το βρήκα δύσκολο."

+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κανένα περιθώριο πλέον για ντροπαλότητα. Η Sarah επέλεξε την επίδειξη.

Το 2013, η Sarah συμμετέχει για πρώτη φορά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ακροβατικών με μοτοσικλέτα στην Πολωνία. Δύο χρόνια αργότερα, επιτυγχάνει τη μεγαλύτερη επιτυχία της εκεί. Είναι η μόνη κοπέλα από τους 75 αναβάτες και τελειώνει στην ένατη θέση. "Ήταν απίστευτο και το αισθάνθηκα σαν νίκη. Οι αναβάτες που ήταν σε υψηλότερη θέση από μένα ήταν εντελώς τρελοί! Ποτέ δεν θα έχω τις ικανότητές τους. Αλλά οι θεατές πιθανώς θυμούνται αυτό το κορίτσι ακόμα κι αν δεν γνωρίζουν το όνομά μου." Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που θυμούνται το όνομά της: με περισσότερους από 2,5 εκατομμύρια οπαδούς στο Facebook, η Sarah Lezito είναι σχεδόν εξίσου διάσημη με τα ίδια τα ακροβατικά με μοτοσικλέτα. Δίνει στους followers πληροφορίες για την καθημερινή της προπόνηση: φωτογραφίες και βίντεο που παράγει μαζί με φίλους. Δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για ντροπαλότητα. Η Sarah επέλεξε την επίδειξη.

+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στην παγκοσμια σκηνη

Ως κασκαντέρ που αντικαθιστούσε την Scarlett Johansson, η Sarah οδήγησε στις σκηνές μοτοσικλετών στην πολύ επιτυχημένη ταινία της Marvel The Avengers 2.

Ο λόγος για το ταλέντο της Sarah Lezito φτάνει μέχρι το Χόλιγουντ. Την ζητούν για την επιτυχημένη ταινία της Marvel The Avengers 2. Ως κασκαντέρ που αντικαθιστά την Scarlett Johansson, οδηγεί στις σκηνές μοτοσικλετών της ταινίας. "Ήταν η πρώτη μου δουλειά σε ταινία και κατευθείαν τόσο μεγάλη. Είμαι πολύ περήφανη γι' αυτό", λέει η Sarah με ενθουσιασμό. "Ήταν τρελή εμπειρία. Υπήρχαν τόσοι πολλοί ταλαντούχοι άνθρωποι στα γυρίσματα - κασκαντέρ για σκηνές πάλης, για οδήγηση μοτοσικλέτας ή για κολύμπι." Το 2016, οδηγεί μία BMW R 1200 RT στο θρίλερ Inferno. Με τις δουλειές ως κασκαντέρ, με αγώνες, παραστάσεις και γυρίσματα, η Sarah έχει εν τω μεταξύ ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο. Συχνά είναι στο σπίτι μόνο για λίγες ημέρες πριν χρειαστεί να φύγει ξανά. "Μερικές φορές μου λείπει η ήρεμη ζωή στο σπίτι. Αλλά μόλις μείνω για αρκετό καιρό στο σπίτι μου, μου λείπει το ταξίδι."

+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

"Επάνω στη μοτοσικλέτα, εμείς οι αναβάτες ακροβατικών είμαστε πολύ σοβαροί και συγκεντρωμένοι, αλλά τα υπόλοιπα είναι διασκεδαστικά – και ελεύθερο στιλ", λέει η Sarah Lezito.

Αλλά όποτε η Sarah κάνει διάλειμμα, απολαμβάνει το χρόνο στο σπίτι. "Ο ύπνος, το καλό φαγητό και ο αθλητισμός στην ύπαιθρο είναι σημαντικά για μένα. Αυτός είναι για μένα ο καλύτερος τρόπος να συνέρχομαι. Έχω μάθει πολλά για τη διατροφή και πιστεύω ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής θα με πάει ακόμη μακρύτερα. Η Σάρα δεν έχει τακτικό πρόγραμμα προπόνησης. "Σηκώνομαι και βλέπω πώς αισθάνομαι. Ακούω το σώμα μου." Παρά τον επαγγελματισμό της, η Sarah θεωρεί σημαντικό να εξακολουθεί η διασκέδαση να είναι στο επίκεντρο. "Σε αντίθεση με πολλά άλλα αθλήματα, δεν υπάρχει στα ακροβατικά μοτοσικλέτας τόσο έντονος ανταγωνισμός. Εμείς οι αναβάτες είμαστε περισσότερο σαν οικογένεια. Επάνω στη μοτοσικλέτα είμαστε πολύ σοβαροί και συγκεντρωμένοι, αλλά τα υπόλοιπα είναι διασκεδαστικά – και ελεύθερο στιλ."

+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Περισσότερες ιστορίες που μπορεί να σε ενδιαφέρουν.
Κατάλληλες μοτοσικλέτες.