"Ότι υπαρχει γυρω μας καποτε σχεδιαστηκε".

Συνέντευξη με τον σχεδιαστή Stephen Kenn για το ρετρό στη μοντέρνα αισθητική.

Ο σχεδιαστής Stephen Kenn είναι γνωστός για την μινιμαλιστική, καθαρολογική δουλειά του. Η φιλοσοφία του είναι: αυθεντικά ρετρό υλικά με μοντέρνο σχεδιαστικό στιλ. Η συλλογή "Inheritance Collection" του Καλιφορνέζου δείχνει ιδιαίτερα εντυπωσιακά το πώς μειώνει τον όγκο σε απλά έπιπλα καθίσματος και στη συνεχεία πώς τα συνδυάζει με κομψότητα με υψηλής ποιότητας ρετρό υλικά. Γιατί είναι πεπεισμένος: ο καλός σχεδιασμός θα πρέπει να δημιουργεί το πιο απλό και το πιο λειτουργικό σχήμα και τα χρησιμοποιούμενα υλικά θα πρέπει να μεταφέρουν την ιστορία και το παρελθόν στο εδώ και τώρα.

Stephen, ήθελες πάντα να είσαι σχεδιαστής;
Όχι, στην πραγματικότητα η επιθυμία της επαγγελματικής ενασχόλησης αναπτύχθηκε με το πέρασμα του χρόνου. Στην αρχή οι ιδέες μου περιορίζονταν σε ραμμένα στο σπίτι μακό μπλουζάκια και στη συνέχεια σε τζιν. Μετά από αυτό άρχισα να σχεδιάζω τσάντες. Την ίδια ώρα ονειρεύτηκα ότι θέλω να σχεδιάσω έπιπλα. Ελπίζω κάποια ημέρα να μπορέσω να αναλάβω αρχιτεκτονικά και καλλιτεχνικά έργα.
Τι σου αρέσει περισσότερο στο επάγγελμά σου;
Μου αρέσει πολύ να σχεδιάζω! "Ότι υπάρχει γύρω μας κάποτε σχεδιάστηκε". Βλέπω την αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων και προϊόντων ως συνομιλία μεταξύ πολιτισμού και φύσης. Αν κάποιος έχει δημιουργήσει ένα προϊόν ή ένα έργο τέχνης, αυτό θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και όταν ο σχεδιαστής του θα έχει πεθάνει. Οι μελλοντικές γενιές θα συζητούν γι' αυτά που δημιουργήσαμε όταν μιλούν για την εποχή μας.
Που βρίσκεις την έμπνευση για τη δουλειά σου;
Πάντα ρωτώ τον εαυτό μου: πως μπορώ να λύσω αυτό το πρόβλημα; Δεν βλέπω τα προβλήματα σαν κακό πράγμα, αλλά μάλλον σαν πηγή έμπνευσης. Μου αρέσει να σκέφτομαι για απλά καθημερινά προβλήματα. Αυτόν τον καιρό σκέφτομαι μια επεκτεινόμενη τραπεζαρία και έχω πολύ μεγάλη λαχτάρα να την παρουσιάσω το Μάιο στη διεθνή έκθεση για σύγχρονα έπιπλα στη Νέα Υόρκη.
+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Φοβήθηκες ποτέ ότι δεν θα είσαι ικανός να λύνεις προβλήματα;
Τα καλύτερα έργα μου δημιουργούνται όταν ξεχνώ τον φόβο αποτυχίας μου και ρισκάρω για να δημιουργήσω θαυμάσια αντικείμενα. Όταν σχεδιάζω, υπάρχει η αίσθηση ότι όλα είναι δυνατά.
Ακούγεται ως η υπέρτατη ελευθερία.
Η ελευθερία είναι μεγάλη έννοια. Περιγράφει τέλεια το αίσθημα που έχω όταν κάθομαι επάνω στην R nineT Scrambler. Στη δουλειά μου και στη ζωή μου υπάρχουν διάφορα πράγματα με τα οποία έχω περίπου το ίδιο αίσθημα ελευθερίας, όπως όταν οδηγώ μοτοσικλέτα.
Πως ξεκίνησες να οδηγείς μοτοσικλέτες;
Παραδόξως η γυναίκα μου ήταν αυτή που με έβαλε στις μοτοσικλέτες και ήταν η αιτία που αγόρασα την πρώτη μου μοτοσικλέτα: μια 1975 Honda 360 Café Style. Εκείνη την εποχή, ανακάλυπτα με σκληρό τρόπο ότι μπορούσε να πάει στραβά με μια μοτοσικλέτα εκείνης της εποχής. Ήθελα να κάνω μερικές επισκευές μόνος μου, και έτσι γνώρισα πάρα πολλούς νέους ανθρώπους στο Λος Άντζελες. Πολλοί από αυτούς παραμένουν ακόμη καλοί μου φίλοι. Έτσι για μένα οι μοτοσικλέτες και η μοτοκίνηση είναι ο κόσμος που υπάρχει γύρω από αυτά.
Που έχεις ήδη πάει με τη μοτοσικλέτα;
Το περασμένο Σεπτέμβριο, η γυναίκα μου και εγώ γυρίσαμε για πέντε ημέρες τα ορεινά της Σκοτίας με μία BMW 700 GS. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τόσο όμορφο.
+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ποιος θα είναι ο επόμενος προορισμός;
Σκεφτόμαστε να πετάξουμε στην Αυστραλία το Φθινόπωρο και ελπίζουμε να μπορέσουμε εκεί να οδηγήσουμε μοτοσικλέτες BMW. Έχω ταξιδέψει πολλές φορές με μοτοσικλέτα στα Rocky Mountains, αλλά πάντα ονειρευόμουν να διασχίσω το πέρασμα με μοτοσικλέτα.
Πως φαντάζεσαι μια τέλεια ημέρα σε ένα R nineT Scrambler;
Στην ιδανική περίπτωση, σηκώνομαι πολύ πρωί, παίρνω μαζί μου λίγο φαγητό και ξεκινώ για την παραλία οδηγώντας τη R nineT Scrambler. Το μεσημέρι, οδηγώ προς τα φαράγγια, ψάχνοντας ωραίο μέρος για ένα μικρό πικ-νικ. Στη συνέχεια οδηγώ κατά μήκος της ακτογραμμής επάνω στον αυτοκινητόδρομο του Ειρηνικού Ωκεανού. Μου αρέσει πολύ αυτή η διαδρομή.
Τι σημαίνει για σένα προσωπικά η μοτοσικλέτα;
Να είμαι σε θέση να δοκιμάζω τον εαυτό μου και να εμπνέομαι. Και τα δύο την ίδια στιγμή.
+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχεδιαστικό εργαστήριο.

Σχεδιαστικό εργαστήριο.

Μαζί με τη σύζυγό του, ο Stephen Kenn λειτουργεί το δικό του σχεδιαστικό εργαστήριο στο Λος Άντζελες από το 2011. Εδώ κυρίως ασχολείται με έπιπλα και προϊόντα δέρματος. Οδηγούμενος από την περιέργειά του, παίζει με τις μορφές και τα υλικά για να μειώσει τον όγκο των αντικειμένων στο ελάχιστο. Προτιμά να βρίσκει την έμπνευσή του έξω οδηγώντας μοτοσικλέτες.

+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Βλέπει όλα τα σχεδιαστικά του έργα σαν πείραμα. Η αναζήτηση νέων υλικών, σχημάτων και διαδικασιών γίνεται πάντα στην αρχή. Και έτσι γίνεται η αναζήτηση για το νόημα της ιστορίας. Δημιουργούνται έτσι λειτουργικά αντικείμενα σε μοντέρνες γραμμές και με υψηλής ποιότητας υλικά – όλα "κατασκευασμένα στο κέντρο του Λος Άντζελες".

+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ειλικρινές. Ατίθασο. Αερόψυκτο.

Νιώσε τον άνεμο, γείρε σε κάθε στροφή και ζήσε την εμπειρία ελευθερίας σε κάθε μέτρο που οδηγείς – το BMW R nineT Scrambler σε αφήνει να είσαι αυτό που είσαι. Σκληρό, ασύμβατο, και αντίθετο στα καθιερωμένα στάνταρ, πηγαίνει όπου θέλεις. Φτιαγμένο για αυτούς που θέλουν τη μοτοσικλέτα τους ανόθευτη, μινιμαλιστική και ασυμβίβαστη με κανόνες.

Για την R nine T Scrambler

Περισσότερες ιστορίες που μπορεί να σε ενδιαφέρουν.

Κατάλληλες μοτοσικλέτες.

spinner