Το πνευμα ενος θρυλου

Αίσθηση σαν στο Παρίσι-Ντακάρ με την R nineT Urban G/S.

Το Rally Παρίσι-Ντακάρ ήταν θρυλικό, όπως και οι άνθρωποι και οι μηχανές που αγωνίζονται σε αυτό. Η Joy Lewis εξερευνεί τις πρώτες μέρες του επικού rally της ερήμου στις πόλεις όπου ξεκινούσε και τελείωνε ο αγώνας. Οι δύο σύντροφοί της: ο Hubert Auriol, που νίκησε στο Rally Παρίσι-Ντακάρ δύο φορές με την BMW, και η R nineT Urban G/S – μια μοτοσικλέτα που το σχέδιό της θυμίζει τη θρυλική R 80 G/S.  

Με μια ματιά στην Urban G/S η δεκαετία του 1980 ζωντανεύει ξανά – οι πρώτες μέρες των rally και των οδηγών της ερήμου, όταν ο Hubert Auriol και ο Gaston Rahier ξεκίνησαν για να ζήσουν την περιπέτεια της ζωής τους μεταξύ του Παρισιού και του Ντακάρ. Η επιτυχία των δύο εκτός δρόμου ηρώων εκείνη την εποχή συνδέεται στεχνά με την R 80 G/S, μια dual-sport μηχανή που έγινε αθάνατη χάρη στο Rally Παρίσι-Ντακάρ.

Η εμβληματική μοτοσικλέτα εξακολουθεί να κληροδοτεί τα γονίδιά της ακόμα και σήμερα, και αποτελεί επίσης πηγή έμπνευσης για την καινούργια R nineT Urban G/S. Ενώ ανήκει φανερά στην οικογένεια R nineT από την άποψη των οδηγικών χαρακτηριστικών και της πρωτοποριακής τεχνολογίας, η εμφάνισή της θυμίζει την R 80 G/S: λευκά στοιχεία αμαξώματος, στενό, κάπως μακρύτερο κόκκινο κάθισμα, ανυψωμένο φτερό μπροστινού τροχού και μάσκα προβολέα. Είναι καιρός να εξερευνήσουμε τις πρώτες μέρες του rally στο Παρίσι και το Ντακάρ με την Urban G/S.

+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Επισκεψη στον Hubert Auriol

Διασχίζοντας με την Urban G/S το Παρίσι, περνώντας δίπλα από την Place du Trocadéro, την περίφημη αφετηρία του Rally Παρίσι-Ντακάρ.

Η Joy οδηγεί την Urban G/S μέσα στο Παρίσι. Στη δεξιά όχθη του Σηκουάνα, προσπερνά την Place du Trocadéro, που εκτείνεται από τον Πύργο του Άιφελ μέχρι την όχθη του ποταμού. Το 1978, περίπου 200 λάτρεις των αγώνων μοτοσικλετών ξεκίνησαν για το πρώτο Rally Παρίσι-Ντακάρ από αυτή την πλατεία. Θα διένυαν 10.000 χιλιόμετρα διασχίζοντας την Αλγερία, τον Νίγηρα, το Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο μέχρι τη Σενεγάλη. Ένας από τους τυχοδιώκτες ήταν ο Hubert Auriol, που ήταν 25 χρονών εκείνη την εποχή. Εκείνα τα χρόνια, δεν υποψιαζόταν ότι θα νικούσε στους αγώνες της ερήμου πολλές φορές και ότι θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στην cult εικόνα της BMW GS.  

+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η Joy Lewis έχει κανονίσει να συναντήσει τον Hubert Auriol στο loft του στο Παρίσι.

Γύρω στα 40 χρόνια αργότερα, η Joy Lewis φτάνει στο loft του Hubert στο Παρίσι πάνω σε μια Urban G/S. Μέσα, φωτογραφίες, κύπελλα, παλιά περιοδικά μοτοσικλέτας και κράνη από εκείνη την εποχή δείχνουν πόσο πολύ έχει επηρεάσει το rally τη ζωή του Hubert Η Joy ανυπομονεί να του κάνει όλες τις ερωτήσεις που στριφογύριζαν στο μυαλό της κατά τη διαδρομή μέσα στο Παρίσι. «Νόμιζα ότι θα χρειαζόταν να συγκρατήσω την περιέργειά μου. Ο Hubert όμως ήταν πρόθυμος να μου πει την ιστορία του. Ρουφούσα κάθε λέξη που έλεγε». Καθώς μιλά ο Hubert talks, τα μάτια του προδίδουν την άσβεστη δίψα για περιπέτεια που εξακολουθεί να διακατέχει τον εξηντατετράχρονο άντρα σήμερα όπως και στο παρελθόν.  

+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κύπελλα, κράνη, φωτογραφίες: το παρελθόν του Hubert στους αγώνες rally.

Ο Hubert μίλησε για την 26η Δεκεμβρίου 1978, όταν το όνειρό του να οδηγήσει τη μοτοσικλέτα του στην Αφρική έγινε πραγματικότητα με τη συμμετοχή του στο Rally Παρίσι-Ντακάρ. Ένα ταξίδι που άλλαξε τη ζωή που πολύ περισσότερο απ΄όσο φανταζόταν. «Ήθελα να βιώσω κάτι ξεχωριστό στη διάρκεια του rally, και τελικά έφερε τα πάνω κάτω στη ζωή μου. Ακόμα και μετά την επιστροφή μου, σκεφτόμουν μόνο το ταξίδι και ξαφνικά συνειδητοποίησα: αυτό σημαίνει ζωή»! Η Joy δεν έχει ιδέα πόση ώρα κράτησε η συζήτησή τους. Νιώθει σαν να ήταν πραγματικά στο rally μαζί του. «Όταν ο Hubert λέει τις ιστορίες του, ξέρω ότι ο σωστός τρόπος να ζεις είναι να κάνεις πράγματα, και όχι απλώς να τα ονειρεύεσαι».  

+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναμεσα στον ωκεανο και στην ερημο

Στο Ντακάρ, η κατάμαυρη άσφαλτος παραχωρεί τη θέση της σε σκούρο κόκκινο χαλίκι.

Το Παρίσι και το Ντακάρ δύσκολα θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικά, σκέφτεται η Joy καθώς διασχίζει με τον Hubert την πρωτεύουσα της Σενεγάλης. Η κατάμαυρη άσφαλτος παραχωρεί τη θέση της σε σκούρο κόκκινο χαλίκι, που σύντομα μετατρέπεται σε μια σειρά από λακκούβες. Αν οι δρόμοι στο κέντρο του Ντακάρ είναι σε αυτό το χάλι, φαντάσου πώς θα είναι οι δρόμοι στην επαρχία, ή στην έρημο που διέσχισαν οι αναβάτες στο Rally Παρίσι-Ντακάρ. «Τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε», λέει ο Hubert, δείχνοντας ανακούφιση. «Ίσως να κτίστηκαν λίγα νέα κτίρια και δρόμοι. Αλλά η ατμόσφαιρα είναι η ίδια. Οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι ενθουσιώδεις και φιλικοί. "Α! Επέστρεψες στη χώρα σου", λένε συχνά, σαν να είμαι ένας από αυτούς», λέει.  

+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η διαδρομή με την Urban G/S στους δρόμους του Ντακάρ ξυπνά έντονες αναμνήσεις στον Hubert Auriol.

Η Joy εμπνέεται από τον ενθουσιασμό του Hubert για τη Σενεγάλη και τους ανθρώπους της, από τα συναισθήματα που του ξυπνά το rally. «Ως προορισμός του rally, η Σενεγάλη είναι ένα ιδιαίτερο μέρος. Οι άνθρωποι είναι τόσο ευτυχισμένοι και σε επευφημούν τόσο χαρούμενα. Αυτή είναι η σωστή ατμόσφαιρα για ένα φινάλε». Ανεβαίνει στην Urban G/S, που του θυμίζει την R 80 G/S που είχε τη δεκαετία του ογδόντα. Η boxer που οδήγησε στη νίκη στο δυσκολότερο αγώνα της ερήμου στον κόσμο το 1981 και το 1983. «Αυτή η μοτοσικλέτα μού ξυπνά πολύ έντονα συναισθήματα. Έχω μερικές πολύ καλές αναμνήσεις από τα αγωνιστικά χρώματα της BMW και χαίρομαι που η κληρονομιά της R 80 G/S συνεχίζεται μέχρι σήμερα». Ο Hubert οδηγεί τη μοτοσικλέτα του σαν ντόπιος στους δρόμους του Ντακάρ «του», ενώ η Joy τον ακολουθεί με σεβασμό.  

+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οδήγηση ανάμεσα σε κοπάδια κατσικιών και τις κόρνες των ταξί: αυτό είναι το Ντακάρ.

Κάνουν ελιγμούς με τις μοτοσικλέτες τους ανάμεσα σε πολύχρωμα λεωφορεία και ταξί που κορνάρουν, προσπερνούν κάρα που τα σέρνουν γαϊδούρια και τρίζουν ολόκληρα. Η οδική κυκλοφορία ακινητοποιείται στην Place de l'Indépendance, καθώς ένας αγρότης διασχίζει το δρόμο με το κοπάδι των κατσικιών του. Εδώ γίνονταν οι εορτασμοί μετά το rally. «Η πλατεία ξεχείλιζε από ανθρώπους και οι δρόμοι ήταν εντελώς μποτιλιαρισμένοι. Κάναμε ώρες για να φτάσουμε στο βάθρο για την τελετή απονομής», λέει ο Hubert. Κάθε στιγμή είναι μια υπενθύμιση ότι η ταχύτητα της ζωής διαφέρει στην Αφρική. Είναι ώρα να κατεβάσουν ταχύτητα και να ρίξουν μια ματιά σε αυτό το εξωτικό μέρος της Δυτικής Αφρικής.  

+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μια σύντομη στάση στην πόλη που έχει όλο το χρόνο του κόσμου στη διάθεσή της.

Η πρωτεύουσα της Σενεγάλης διηγείται μια ιστορία δίχως τέλος ανάμεσα στον ωκεανό και την έρημο. Η χερσόνησος είναι περιτριγυρισμένη από τον Ατλαντικό ωκεανό από τις τρεις πλευρές. Και παρόλο που οι στέπες ξεκινούν ακριβώς εκεί που τελειώνει η πόλη, το Ντακάρ έχει τροπικό και υγρό κλίμα και το έδαφός του είναι γόνιμο. Ανάμεσα στις πράσινες οάσεις-πάρκα, τα εργοτάξια κυριαρχούν στον ουρανό της πόλης, αν και δεν είναι σαφές αν τα κτίρια κτίζονται ή κατεδαφίζονται. Απλές καλύβες βρίσκονται δίπλα σε επιβλητικά ξενοδοχειακά κτίρια. Πολύχρωμοι πάγκοι με προϊόντα έχουν στηθεί μπροστά στα γκρίζα τσιμεντένια κτίρια. Ο Hubert και η Joy κάνουν μια στάση σε ένα παραλιακό εστιατόριο. Μια μπρούντζινη πλάκα στο «Wall of Fame» του εστιατορίου δείχνει πόσο σέβονται τον Hubert Auriol στο Ντακάρ. Το όνομά του λάμπει δίπλα σε ποπ σταρ της δεκαετίας του ογδόντα, όπως η Γαλλίδα τραγουδίστρια Dalida ή ο Stevie Wonder.  

+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ανάμεσα στο κόκκινο έδαφος και στον κόκκινο ουρανό δίπλα στην ακτή του Ντακάρ.

Συνεχίζουν στη Route de la Corniche Ouest, οδηγώντας προς βόρεια δίπλα στην ακτή. Η Joy έχει μια γνήσια R 80 G/S Παρίσι-Ντακάρ στο σπίτι και δυσκολεύεται να πιστέψει ότι ακολουθεί τη διαδρομή του rally με έναν από τους ήρωες εκείνων των ημερών. «Προσπαθώ πάντα να υπάρχει αρκετή περιπέτεια στη ζωή μου. Η ιστορία του Hubert δείχνει ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος ζωής». Η Joy θα ήθελε να μην τελειώσει ποτέ αυτή η στιγμή. Το κόκκινο έδαφος γύρω τους ενώνεται αρμονικά με το κόκκινο ηλιοβασίλεμα πάντα από τον Ατλαντικό. Από εδώ έχουν μια θαυμάσια θέα της πόλης που το περίγραμμά της τρεμοσβήνει στο βραδινό φως. Ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει στην πόλη που έχει όλο το χρόνο του κόσμου στη διάθεσή της.  

+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
«
Οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι ενθουσιώδεις και φιλικοί. Συχνά λένε: «Α! Επέστρεψες στη χώρα σου!», σαν να είμαι ένας από αυτούς. »

Hubert Auriol

ονειρικος προορισμος Lac Rose

Φθαρμένες ξύλινες βάρκες είναι αραγμένες στην όχθη της Lac Rose.

Η σιωπή είναι επιβλητική. Κάνει πιο έντονη τη στιγμή και το αίσθημα που έχεις όταν απλώς ατενίζεις τη ροζ λίμνη. Lac Rose, ένας ονειρικός προορισμός. Είναι διάσημη ως ο τελικός προορισμός του Rally Παρίσι-Ντακάρ. Εδώ, 30 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πολύβουης πρωτεύουσας της Σενεγάλης, ο κόσμος είναι διαφορετικός. «Η Lac Rose είναι μαγική», λέει η Joy, γεμάτη δέος, όταν αυτή και ο Hubert φτάνουν στη λίμνη. Ετοιμόρροπες ξύλινες βάρκες είναι αραγμένες στην ακτή. Αγρότες διασχίζουν τη λίμνη για να συλλέξουν αλάτι από τον πυθμένα. Πέρα από τους θάμνους κρίταμου, αμμόλοφοι υψώνονται στον στενό διάδρομο ανάμεσα στη λίμνη και τον Ατλαντικό.  

+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι στιγμές ακριβώς στο τέλος του rally Παρίσι-Ντακάρ έχουν χαραχτεί στη μνήμη του Hubert.

«Όταν φτάσαμε εδώ μετά το rally, δεν είχε απομείνει τίποτα από τη σιωπή», λέει γελώντας ο Hubert. «Υπήρχαν άνθρωποι παντού που ζητοκραύγαζαν και μας φέρονταν σαν να ήμαστε αστέρες του κινηματογράφου. Εκείνη η στιγμή ήταν ιδιαίτερα αξιομνημόνευτη μετά από όλες τις κακουχίες, τις αμφιβολίες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στη διάρκεια του αγώνα». Οι εμπειρίες του Hubert εξακολουθούν να είναι ολοζώντανες για αυτόν, παρόλο που συνέβησαν πριν από τόσα χρόνια. Έχουν χαραχτεί για πάντα στη μνήμη του. Όχι μόνο αυτό, διαμόρφωσαν επίσης τη ζωή του και μετέτρεψαν τον ίδιο και το Rally Παρίσι-Ντακάρ σε θρύλο.  

+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Περισσότερες ιστορίες που μπορεί να σε ενδιαφέρουν.

Κατάλληλες μοτοσικλέτες.

spinner