Ενα λαμπερο φως.

Διάσχιση του Τόκιο με την Joy Lewis πάνω σε μια R nineT Racer.

Το Τόκιο είναι ένα λαμπρό φως, όχι μόνο χάρη στις οθόνες των διαφημίσεων που κάνουν την πόλη να λάμπει. Με πληθυσμό 38 εκατομμύρια κατοίκους, το Τόκιο είναι επίσης η μεγαλύτερη μητροπολιτική περιοχή του κόσμου, αλλά δεν σου προκαλεί πανικό όπως άλλες μεγαλουπόλεις. Στην πραγματικότητα, είναι μια εξαιρετικά ευχάριστη πόλη για να ζει κανείς, η οποία επαναπροσδιορίζεται συνεχώς και βρίσκεται από πολύ καιρό στην πρωτοπορία της αστικοποίησης. Ωστόσο, το παρελθόν είναι κι αυτό ζωντανό στο Τόκιο και ο χώρος των μοτοσικλετών αποτελεί αστείρευτη πηγή έμπνευσης για τους βελτιωτές και τους οδηγούς αγώνων ιστορικών μοτοσικλετών.  

Πράσινο φως. Με τόσα εξωτικά φώτα παντού, είναι μεγάλη ανακούφιση που οι φωτεινοί σηματοδότες της Ιαπωνίας ακολουθούν τις διεθνείς συμβάσεις.. Η Joy Lewis επιταχύνει και βάζει δευτέρα. Παίρνει τη μεγάλη αριστερή στροφή για τη Γέφυρα του Ουράνιου Τόξου, όπου η κυκλοφορία μοιράζεται σε δύο καταστρώματα των τεσσάρων λωρίδων. Στην άλλη πλευρά του κόλπου, το Τόκιο απλώνεται μέχρι τον ορίζοντα στο φως του δειλινού. Οι ουρανοξύστες κυριαρχούν στον ουρανό, με τον κατακόκκινο Πύργο του Τόκιο ακριβώς στη μέση. Τρίτη ταχύτητα. Η Joy παίρνει βαθιές ανάσες σε αυτή τη θάλασσα από φώτα. Σκύβει πίσω απ το ημικυκλικό φέρινγκ της R nineT Racer και διασχίζει με ταχύτητα τη γέφυρα. Στην άκρη της Γέφυρας του Ουράνιου Τόξου, στρίβει αριστερά και ανηφορίζει στην κυκλική διαδρομή. Κάνει μια φορά τον κύκλο και οδηγεί κατευθείαν στην καρδιά της παλλόμενης μητρόπολης, που φαίνεται τόσο αντιφατική και δεν μοιάζει με κανένα άλλο μέρος στον κόσμο: οι ευγενικοί, σιωπηλοί άνθρωποι έρχονται σε αντίθεση με τις φανταχτερές οθόνες διαφημίσεων και τη γλυκερή ποπ μουσική.  

+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Manga-Mania στη διάβαση Shibuya.

Μονοκατοικίες πλαισιώνουν τα στριφογυριστά δρομάκια της συνοικίας Shibuya, όπου ακόμα και οι ντόπιοι χρειάζονται για να βρούνε το δρόμο τους. Είναι ήσυχα εδώ, γι αυτό ο χαρακτηριστικός ήχος του flat twin boxer κινητήρα της R nineT Racer μοιάζει ακόμα πιο ισχυρός. Οι δρόμοι φαρδαίνουν και γίνονται πιο πολυσύχναστοι καθώς η Joy πλησιάζει στον σιδηροδρομικό σταθμό. Πριν λίγες στιγμές, στο δρόμο υπήρχαν μόνο μικρά καφέ, κομμωτήρια σκύλων και καπελάδικα. Τώρα, κατάφωτοι ουρανοξύστες ορθώνονται σαν γίγαντες στο Super Mario Land. Τα αυτοκίνητα αρχίζουν να κόβουν ταχύτητα στη Διάβαση Shibuya, ένα από τα πιο διάσημα σταυροδρόμια στον κόσμο. Όταν το φανάρι γίνεται κόκκινο για τα οχήματα και η οδική κυκλοφορία σταματά, αρχίζει το θέαμα της διάβασης. Κάθε φορά που αλλάζει ο φωτεινός σηματοδότης, χιλιάδες πεζοί διασχίζουν την τεράστια διάβαση στο σταυροδρόμι, καθώς κατευθύνονται προς τη δουλειά, τα μαγαζιά ή κάποιο πάρτι.

Είναι μια χαοτική σκηνή, με τους αστυνομικούς να κατευθύνουν την κυκλοφορία με μεγάφωνα και την εκκωφαντική μουσική manga να αντηχεί από τα ηχεία. Η εικόνα της διάβασης μεταδίδεται ζωντανά σε τρεις υπερμεγέθεις οθόνες στα τριγύρω κτίρια. Είναι μια πραγματικά συναρπαστική σκηνή που απεικονίζει τέλεια το στριμωξίδι και τη φασαρία αυτής της πολυπληθούς μεγαλούπολης. Στην πραγματικότητα, αυτή η διάβαση πεζών συγκατελέγεται πλέον στα δέκα κορυφαία αξιοθέατα της πόλης και έχει μετατραπεί σε σύμβολο του Τόκιο. «Η διάβαση Shibuya μου θυμίζει τη Νέα Υόρκη», λέει η Joy. «Γίνεται η ίδια τρέλα κι εκεί, η μόνη διαφορά είναι ότι στη Νέα Υόρκη πάντα σε σπρώχνουν εδώ κι εκεί. Εδώ όλοι είναι πολύ προσεκτικοί και ευγενικοί». Αξίζει να δει κανείς τη διάβαση από μοτοσικλέτα, παρόλο που είναι κατειλημμένη από πεζούς. Στα δεξιά: σειρές από Maserati, Lamborghini και Ferrari. Αριστερά: ο Super Mario, ο Luigi και ο Spiderman σε go-kart. Η μανία Manga είναι παντού, λες και το Τόκιο ξεφύτρωσε από κάποια χώρα των θαυμάτων.  

+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κέντρο τροποποιήσεων στην άλλη μεριά του κόσμου.

Κέντρο τροποποιήσεων στην άλλη μεριά του κόσμου.

Η Ιαπωνία μπορεί να μοιάζει ξένη και εξωτική, είναι στην πραγματικότητα είναι το κέντρο του κόσμου των τροποποιήσεων. Για χρόνια, ο δραστήριος κλάδος της χώρας παράγει συνεχώς εκπληκτικά έργα τέχνης. Η Ιαπωνία διατήρησε την παράδοση ακόμα και όταν η τέχνη της τροποποίησης κινδύνεψε να εξαφανιστεί στις ΗΠΑ και την Ευρώπη τις δεκαετίες του 1980 και του 1990. Οι τροποποιήσεις ήταν στην πραγματικότητα μια πρόχειρη λύση, όταν έσκασε η οικονομική φούσκα της Ιαπωνίας και ξαφνικά δεν υπήρχαν πλέον χρήματα. Όταν οι τροποποιήσεις ήρθαν ξανά στη μόδα τη νέα χιλιετία, ο κόσμος κοίταξε προς την Άπω Ανατολή και εμπνεύστηκε από αυτά που είχαν πετύχει οι Γιαπωνέζοι τις περασμένες δεκαετίες. Η κλίση τους στην τελειότητα και η αλάθητη κρίση τους όσον αφορά την αισθητική και τη σχεδίαση είναι ολοφάνερα σε κάθε τροποποιημένη μοτοσικλέτα. «Λένε ότι η ποιότητα είναι πολύ σημαντική για τους Γιαπωνέζους. Από ό,τι είδα στο Τόκιο, αυτό κρύβει μεγάλη δόση αλήθειας», λέει η Joy. «Γνώρισα πολλά παιδιά που ασχολούνται με τις μοτοσικλέτες και ήθελαν να μάθουν τα πάντα για την R nineT Racer. Εξέτασαν με προσοχή κάθε χιλιοστό της μοτοσικλέτας. Νιώθεις πραγματικά πόσο μεγάλη σημασία δίνουν στη λεπτομέρεια».  

+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αγώνες με ρετρό look.

Ο Daisuke Mukasa διοργανώνει τη σειρά αγώνων ιστορικών μοτοσικλετών B.O.B.L.

Αγώνες με ρετρό look.

Εκτός από τις τροποποιήσεις, και μια άλλη μόδα εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς: οι αγώνες ιστορικών μοτοσικλετών. Και σε αυτόν τον τομέα, η Ιαπωνία είναι πολύ πιο μπροστά από τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς ότι δεν υπάρχει τίποτα παλιό στην Ιαπωνία, πέρα από λίγους ναούς και βωμούς. Όλα ανακυκλώνονται μόλις γίνουν παρωχημένα. Το συνεργείο τροποποιήσεων του Daisuke Mukasa είναι αληθινός θησαυρός, γεμάτο από πάνω μέχρι κάτω με ιστορικές μοτοσικλέτες και παλιά εξαρτήματα. Η Joy έχει εντυπωσιαστεί από τη συλλογή σπάνιων εξαρτημάτων του Daisuke. «Οι μηχανές που δημιουργεί από αυτά τα παλιά εξαρτήματα είναι πραγματικά φανταστικές, τόσο από αισθητική όσο και από τεχνική άποψη». Οι μοτισικλέτες δεν είναι απλώς μουσειακά εκθέματα. Ο Daisuke τις οδηγεί στη σειρά αγώνων ιστορικών μοτοσικλετών του B.O.B.L. (Battle of Bottom Link), την οποία ίδρυσε ο ίδιος. «Είναι σπουδαίο συναίσθημα να οδηγείς σε αγώνες ιστορικών μοτοσικλετών και να ζωντανεύεις ξανά το παρελθόν», λέει ο Daisuke. Η σειρά έκανε ξανά τους αγώνες οικονομικά προσιτούς για τους χομπίστες. Μεγαλύτερη σημασία έχει η δεξιοτεχνία του αναβάτη παρά ο εξοπλισμός του. Αυτό είναι το ιδανικό του Daisuke. Είναι επίσης και ο λόγος που λειτουργεί το συνεργείο τροποποιήσεων. Συλλέγει εξαρτήματα και αξεσουάρ σε αυτόν τον μικροσκοπικό χώρο. Η ψευδοροφή πάνω από το συνεργείο είναι γεμάτη τακτικά στοιβαγμένα κουτιά με ετικέτες που περιέχουν βίδες, παξιμάδια και ρουλεμάν. Ο χώρος είναι λιγοστός εδώ. Όπως και παντού στο Τόκιο.  

+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ατομικότητα σε μια πολυπληθή πόλη.

Η Caravan Tokyo απεικονίζει το μοναδικό πνεύμα των καιρών του Τόκιο.

Ατομικότητα σε μια πολυπληθή πόλη.

Όποτε ο χώρος τείνει να εκλείψει και γίνεται πανάκριβος, οι κατασκευαστές χτίζουν προς τα πάνω. Τριάντα επτά από τους αναρίθμητους ουρανοξύστες της πόλης έχουν ύψος πάνω από 180 μέτρα, ενώ ο νέος πύργος της τηλεόρασης Tokyo Sky Tree φτάνει στο συγκλονιστικό ύψος των 634 μέτρων. Η έλλειψη χώρου είναι επίσης ένας λόγος που δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου παλιά κτίρια στο Τόκιο. Στα 30 χρόνια, τα σπίτια κατεδαφίζονται, ανακυκλώνονται και χτίζονται ξανά με τα τρέχοντα πρότυπα. Είναι δύσκολο να βρεις κακή γειτονιά στο Τόκιο. Όλα είναι σε τέλεια κατάσταση, καλά συντηρημένα και περιποιημένα. Αν έχεις επισκεφτεί την πόλη παλιότερα, δεν θα την αναγνωρίσεις τη δεύτερη φορά. Επαναπροσδιορίζεται συνεχώς. Οι νέες τάσεις πάντα μεταδίδονται και επινοούνται και διαμορφώνονται στο Τόκιο. Για παράδειγμα, οι λάτρεις της μοτοσικλέτας του Drive Thru συνδυάζουν την αγάπη τους για τα οχήματα με εντυπωσιακές ιδέες τροποποιήσεων. Δεν κατασκεύασαν μόνο τις δικές τους τροποποιημένες μηχανές για τους αγώνες ιστορικών μοτοσικλετών B.O.B.L. του Daisuke. Επιπλέον, ταξιδεύουν στους αγώνες σε ένα ρετρό τροχόσπιτο που το έχουν μετατρέψει σε καφέ. Ένα άλλο τροχόσπιτο είναι σταθμευμένο στην ακριβή περιοχή Omotesando στο κέντρο του Τόκιο. Το νοικιάζουν στο online δίκτυο ενοικίασης σπιτιών Airbnb. Εξοπλισμένο με τα γνήσια αξεσουάρ, το τροχόσπιτο απεικονίζει τον ιαπωνικό πολιτισμό και είναι ένα τέλειο παράδειγμα του μοναδικού zeitgeist, του πνεύματος των καιρών, που οι κάτοικοι του Τόκιο ζουν και αγαπούν.  

+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
«
Λένε ότι η ποιότητα και η αισθητική έχουν πολύ μεγάλη σημασία για τους Γιαπωνέζους. Από ό,τι είδα στο Τόκιο, αυτό κρύβει μεγάλη δόση αλήθειας. »

Joy Lewis

Τροποποιημένος τρόπος ζωής.

Καφές και ψώνια στο Deus Ex Machina, στο Harajuku.

Τροποποιημένος τρόπος ζωής.

Η ανάγκη για ατομικότητα μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι τόσο πολλοί άνθρωποι βρίσκονται στριμωγμένοι σε ένα μέρος στο Τόκιο. Πολλά καταστήματα το καταλαβαίνουν αυτό και προσφέρουν προϊόντα που ικανοποιούν αυτή την επιθυμία για ατομική ολοκλήρωση. Ένα παράδειγμα είναι το γιαπωνέζικο υποκατάστημα της αμερικανικής ετικέτας τροποποιήσεων Deus Ex Machina. Η Joy είναι ενθουσιασμένη καθώς μπαίνει στο κατάστημα, που είναι ένας συνδυασμός κοκτέιλ μπαρ, συνεργείου τροποποιήσεων, καφέ, καταστήματος για σέρφερ και καταστήματος ρούχων. Βολεύεται αμέσως σε έναν στιλάτο καναπέ που είναι σχεδιασμένος από τον καλό της φίλο, τον παθιασμένο με τις μοτοσικλέτες σχεδιαστή Stephen Kenn από την Καλιφόρνια. «Μου θυμίζει το Deus Ex Machina στο Λος Άντζελες, αν και η γιαπωνέζικη επιρροή είναι φανερή και όλα είναι πιο συμπαγή. Νιώθω λίγο σαν στο σπίτι μου εδώ, ιδίως όσο κάθομαι στον καναπέ του Stephen», λέει η Joy.  

+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η αξία της τέχνης.

Η Joy Lewis κουβεντιάζει με τον βελτιωτή της Deus, Matt Roberts, σχετικά με τον τρόπο ζωής των Γιαπωνέζων μοτοσικλετιστών.

Η αξία της τέχνης.

Στη συνέχεια γνωρίζει τον βελτιωτή της Deus, Matthew Roberts. Γεννημένος στην Αυστραλία, ήρθε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία στο πλαίσιο ενός προγράμματος ανταλλαγής μαθητών το 1991. Γοητεύτηκε τόσο πολύ από τη χώρα, που μετακόμισε μόνιμα στο Τόκιο το 2005. «Λατρεύω την αίσθηση της σχεδίασης των Γιαπωνέζων και την προσοχή που δίνουν στη λεπτομέρεια», λέει ο Matt. Είναι ενθουσιασμένος που το πάθος του για τις μοτοσικλέτες και τις τροποποιήσεις είναι και πάλι της μόδας. «Οι τροποποιήσεις είναι τρόπος ζωής. Αυτό περιλαμβάνει τις μοτοσικλέτες, το σέρφινγκ, το σκέιτινγκ, τη μόδα και την εκ νέου ανακάλυψη της σημασίας μιας τέχνης. Ταιριάζουν τέλεια μεταξύ τους, γι' αυτό η Deus τα συνδυάζει όλα σε ένα μέρος εδώ. Για εμένα, η μοτοσικλέτα είναι σαν ένα κύπελλο, ένα δοχείο για τα συναισθήματα και τις εμπειρίες σου καθώς ζεις τις περιπέτειές σου. Όταν οδηγείς μια μοτοσικλέτα, γεμίζεις με ενέργεια και ενθουσιασμό. Ωριμάζεις ως προσωπικότητα και έρχεσαι σε επαφή με άλλους ανθρώπους, είτε αναβάτες είτε άλλους. Αυτό κάνει μοναδικό αυτόν τον τρόπο ζωής».  

+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μια θάλασσα από φώτα στον καθρέφτη οδήγησης.

Για τον Matt Roberts, το Τόκιο είναι το ιδανικό μέρος τον τρόπο ζωής που επέλεξε και για να πραγματοποιήσει τα σχεδιαστικά του όνειρα. Ωστόσο, δεν είναι εύκολο για τους ξένους να εδραιώσουν τη θέση τους σε μια χώρα που είναι ο απόλυτος ηγέτης της αγοράς, μια χώρα που έχει υπερβολικές απαιτήσεις από τον εαυτό της, μια χώρα που εκτιμά την αισθητική και την τελειότητα περισσότερο από καθετί άλλο. Για να σταθείς ανταγωνιστικά σε μια τέτοια κοινωνία, πρέπει να εργασθείς σκληρά. Αυτό επιβεβαιώνει το στερεότυπο των σκληρά εργαζόμενων Γιαπωνέζων που οι ζωές τους περιστρέφονται γύρω από τις δουλειές τους. Άνθρωποι όπως ο Matt ή ο Daisuke οδηγούν τις μοτοσικλέτες τους τη νύχτα, όταν οι δρόμοι είναι άδειοι. Η Joy Lewis και η αγωνιστική της R nineT Racer ακολουθούν το παράδειγμά τους σήμερα. Περνούν τη Γέφυρα του Ουράνιου Τόξου. Τα φώτα του Τόκιο στον καθρέφτη οδήγησης. Μπροστά τους βρίσκεται ο ορίζοντας, όπου θα φανούν ντελικάτες ρόδινες αχτίδες στις 4 πμ, στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου.  

+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
spinner