Παγωμενο παθος.

Συνέντευξη με τον κάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ Guinness Robert Gull.

Μόλις στη Σουηδία εμφανιστεί πάγος και χιόνι ο Robert Gull τρελαίνεται - και έτσι γεννά ιδέες. Ο Robert τροποποιεί τις μοτοσικλέτες του έτσι ώστε να τον φοβούνται και το χιόνι και ο πάγος. Η BMW Motorrad συνάντησε για συνέντευξη τον κάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ Guinness, που έκανε σούζα τρέχοντας με 200 km/h πάνω στον πάγο.

Γιατί διάλεξες μια BMW RR για την προσπάθεια του παγκόσμιου ρεκόρ στο Guinness;

Το 2014, έκανα το παγκόσμιο ρεκόρ στο Guinness με τη "γρηγορότερη σούζα με μοτοσικλέτα στον πάγο" με 183,3 km/h σε απόσταση 100 μέτρων με μια Honda. Εξαιτίας των κανόνων και των κανονισμών και της μεγάλης γραφειοκρατίας που απαιτούνται, δεν σκόπευα να κάνω και άλλη προσπάθεια. Αλλά τον Φλεβάρη του 2015 ο Ryan Suchanek από τις ΗΠΑ έσπασε το ρεκόρ μου.

Και ήξερα: Για να κάνω νέο ρεκόρ θα χρειαζόμουν μια μηχανή με τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις για ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες. Για καλή μου τύχη ο χορηγός μου η Northbike με έφερε σε επαφή με την BMW Σουηδίας. Και οι δύο με βοήθησαν να ξανακάνω νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Το αποτέλεσμα: 206,09 km/h σε 100 μέτρα - με σούζα!

+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πώς αισθάνθηκες που έκανες πάλι παγκόσμιο ρεκόρ Guinness;

Πάνω από όλα ήταν ένα υπέροχο συναίσθημα το να είμαι ο πρώτος άνθρωπος που οδήγησε με περισσότερο από 200 km/h πάνω στον πάγο - και αυτό μόνο με τον πίσω τροχό. Η δεύτερη φορά ήταν ακόμη πιο ειδική επειδή την πρώτη φορά δεν το κάναμε στο βιβλίο Guinness, αλλά τώρα το κάναμε στην έκδοση του 2016. Όλη η σκληρή δουλειά το ανταμείφθηκε. Γνωρίζω βέβαια πως κάποιοι θα προσπαθήσουν να σπάσουν αυτό το ρεκόρ, και τους εύχομαι καλή επιτυχία. Χωρίς συναγωνισμό δεν θα γινόμασταν καλύτεροι και καλύτεροι. Και δεν θα ενθαρρύναμε ο ένας τον άλλο να πιάσουμε ακόμη πιο υψηλές ταχύτητες. Τώρα ένας άλλος αναβάτης θα πρέπει να σηκώσει τον πήχη. Και τότε θα δούμε αν θα προσπαθήσω πάλι για πιο γρήγορα. Γνωρίζω ένα πράγμα: Είναι εφικτό.

+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τι λες για την S 1000 XR αφού έκανες το ρεκόρ με μία RR;

Είμαι εντελώς εντυπωσιασμένος από την BMW S 1000 XR. Μαζί με τον πατέρα μου καταστρώσαμε ένα σχέδιο που το ονομάσαμε "Faroson". Είναι σουηδική λέξη και σημαίνει "πατέρας και γιος". Ή λογοτεχνικά μεταφράζεται ως "επικίνδυνη ζώνη". Ο πατέρας μου ήθελε πάντα να κάνει ένα μακρύ ταξίδι στη Ρωσία ή στον περίφημο αμερικάνικο δρόμο Route 66. Θα ήθελα να κάνω ένα τέτοιο ταξίδι μαζί του. Είμαστε πολύ καλοί φίλοι και μοιραζόμαστε πολλές σπουδαίες αναμνήσεις. Νομίζω πως στη ζωή δεν μπορείς να μαζέψεις αρκετές αναμνήσεις. Ένα τέτοιο ταξίδι όμως θα μου έδινε περισσότερες εμπειρίες που θα αναπολώ όταν γεράσω. Για ένα τέτοιο εγχείρημα η S 1000 XR ή ίσως η R 1200 GS θα ήταν βέβαια η τέλεια μηχανή.

+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πού και πώς μεγάλωσες;

Μεγάλωσα σε μια μικρή πόλη, την Tyresö, στα προάστια της Στοκχόμης. Η μητέρα μου και ο πατέρας μου ζουν ακόμη ευτυχισμένοι μαζί και έχω μια αδελφή που είναι 3 χρόνια μεγαλύτερη από εμένα. Προς το παρόν ζω σε δύο μέρη: με τη φίλη μου στο Södertälje, όπου εργάζομαι ως μηχανικός για τη Scania, και μαζί με τους γονείς μου. Έχουν ένα εργαστήριο μοτοσικλετών με όλα τα ωραία "παιχνίδια". Γι αυτό είμαι εδώ τα περισσότερα σαββατοκύριακα ώστε να χαζολογώ λίγο.

+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πως έγινες ένας τόσο καλος οδηγός;

Ο πατέρας μου, ο Anders Gull, πάντα αγαπούσε τις μοτοσικλέτες. Όταν ήταν πιο μικρός ήταν πρωταθλητής Σουηδίας στο Μοτοκρός. Το 1996 άρχισε να κάνει εισαγωγή μοτοσικλετών στη Σουηδία. Φυσικά ήθελα να δοκιμάσω κάποια. Ακόμη θυμάμαι που μου έφτιαξε μια μπάρα για σούζες και έτσι θα μπορούσα να κάνω σούζες όπως εκείνος!

+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
«
Έτρεξα με τα 206,09 km/h για 100 μέτρα - πάνω σε μια μοτοσικλέτα! »

Robert Gull

Σε ποιούς αγώνες ταχύτητας έχεις συμμετάσχει;
Έχω οδηγήσει στις περισσότερες κατηγορίες για μοντέρνες σπορ μοτοσικλέτες. Είχα τα καλύτερά μου χρόνια στην κατηγορία Grand Prix 125 cc, όπου ήμουν πρωταθλητής Σουηδίας το 2007 και το 2008. Οδηγούσα ολόκληρη τη σεζόν στο κύπελο Red Bull MotoGP Rookies Cup, όπου ανέβηκα στο βάθρο και είχα καλά αποτελέσματα πολλές φορές. Την ίδια χρονιά είχα με ειδική πρόσκληση μια εμφάνιση στον αγώνα 125 cc MotoGP.
Όταν μετά το 2008 αποφασίσαμε να περάσουμε σε μεγαλύτερες μοτοσικλέτες, άλλαξα κατευθείαν στην κατηγορία των 1000 cc. Είχα λίγο-πολύ να παλέψω με την αλλαγή από δίχρονους σε τετράχρονους κινητήρες. Το 2011, στην καλύτερή μου φάση, είχα ένα σοβαρό ατύχημα, μετά το οποίο κάθισα σε αναπηρικό καροτσάκι για μερικούς μήνες. Αλλά στη διάρκεια αυτού του διαστήματος συνειδητοποίησα πόσο σημαντικά μου είναι οι αγώνες και οι μοτοσικλέτες.
Τι μοτοσικλέτες και τι αυτοκίνητα έχει στο σπίτι σου;
Δαπάνησα όλα τα χρήματά μου φτιάχνοντας πράγματα ώστε να διασκεδάζω με αυτά. Για να το κάνω αυτό πρέπει να συμβιβάζομαι με φτηνά αυτοκίνητα. Είναι μια συνειδητή απόφαση επειδή ξοδεύω χρήματα καλύτερα για μοτοσικλέτες. Γι αυτό οδηγώ ένα Audi A3 - του 1997. Μου κόστισε 500 Ευρώ. Από τότε που έβγαλε προβλήματα ο συμπλέκτης έχω επίσης ένα VW Manhattan του 1990 για εφεδρικό. Το πήρα για 170 Ευρώ. Τα καλύτερα "παιγνίδια" είναι στο γκαράζ - όχι ιδιαίτερα πολυτελή, αλλά αρκούν για να τη βρίσκω. Έχω ένα KTM 450 SMR Supermoto, ένα KTM 450 SXF και μια Yamaha 450 YZF για μοτοκρός και μια Honda CBR600 αγωνιστική.
Έχεις δοκιμάσει την RR, με την οποία έκανες το ρεκόρ, σε διαφορετικές συνθήκες - πώς είναι από θέμα τεχνικών απαιτήσεων;
Τεχνικά ήμουν πάντα καλά εκπαιδευμένος, αλλά ο πραγματικός μάστορας ήταν ο πατέρας μου. Επειδή συνήθως τα κάναμε όλα μαζί, έμαθα πολλά από εκείνον. Είχα πολλές ιδέες και του τις έλεγα. Σκεφτόταν για λίγο και μετά έβρισκε τον τρόπο να τις υλοποιήσει. Ο δρόμος προς την υλοποίηση είναι η ανταλλαγή ιδεών.
+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Και από πού προέρχονται αυτές οι ιδέες;
Οι ιδέες συνήθως μου έρχονται τη νύχτα όταν είμαι ξαπλωμένος στο κρεβάτι και δεν μπορώ να κοιμηθώ επειδή τραντάζουν το κεφάλι μου. Οι ωραίες ιδέες συνήθως έρχονται με αυτόν τον τρόπο. Και το πρώτο άτομο που τις λέω είναι ο πατέρας μου. Συνήθως γελάει και μου λέει αυτό που σκέφτηκα πως είναι αδύνατο. Μετά αφήνει λίγες μέρες για να σκεφτεί και συνήθως βρίσκει μια λύση.
Υπάρχουν σχέδια άλλων που τα υποστηρίζεις;
Προσπαθώ να βοηθάω νέους οδηγούς αγώνων από τη Σουηδία. Συχνά με ρωτούν οι γονείς τους για συμβουλές. Χαίρομαι που θέλουν τη βοήθειά μου - και θέλω να βοηθήσω.
Θα ήθελες να μπορείς να ζεις από τη μοτοσικλέτα;
Αυτή η δυνατότητα μπορεί στην πραγματικότητα να υπάρχει αλλά θα με ζόριζε ως δουλειά. Δεν θέλω να αντιμετωπίζω τις μηχανές ως δουλειά. Όταν είμαι πάνω στη μοτοσικλέτα θέλω απλά να είμαι χαρούμενος. Και να βιώνω στιγμές που θα θυμάμαι αργότερα. Έχω μια "πραγματική" δουλειά ως μηχανικός στη Scania.
+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κατά τη γνώμη σου γιατί είναι άνθρωποι από τη Σουηδία τόσο δημιουργικοί κατασκευαστές και σχεδιαστές μοτοσικλετών;

Αν σκέφτεσαι δημιουργικά ζεις και δημιουργικά. Πιστεύω πως έχουμε την ικανότητα να βλέπουμε ένα προϊόν προτού ολοκληρωθεί η σχεδίαση. Μπορούμε να το φανταστούμε και μετά να το σχεδιάσουμε στο κεφάλι μας. Αλλά γιατί ακριβώς οι Σουηδοί είναι τόσο καλοί σε αυτό, δεν μπορώ να πω.

Είχες ποτέ επαφή με τον συμπατριώτη σου Ola Stenegard;

Όχι, ποτέ δε ήλθα σε επαφή με τον Ola Stenegard. Αλλά φυσικά έχω ακούσει για αυτόν και γνωρίζω πως κάνει φανταστικά πράγματα στην ομάδα σχεδίασης και δημιουργεί φανταστικές μοτοσικλέτες για την BMW.

+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πώς έκανες τις ταινίες για το δικό σου κανάλι στο YouTube;

Η οικογένεια και οι φίλοι μου έκαναν όλες τις φωτογραφίες. Δουλεύω με κάμερες HD μαζί μου και επίσης με τηλεχειριζόμενη κάμερα. Αυτό το παιχνίδι ανήκει στον πατέρα μου - και για αυτό υπάρχουν μόνο αεροφωτογραφίες όταν αυτός είναι εκεί.

Ποιούς θαυμάζεις από τον κόσμο των μηχανών - και γιατί;

Τον πατέρα μου και τον Valentino Rossi. Ακούγεται ίσως περίεργο να τους συγκρίνει κανείς, αλλά όταν είδα τον ενθουσιαμό του πατέρα μου για τις μοτοσικλέτες, ήταν σαν να βλέπω τον Rossi να οδηγεί. Οδηγούνται από την καρδιά τους, όχι από το μυαλό τους. Ο πατέρας μου ήταν και είναι ο καλύτερός μου φίλος και υποστηρικτής και η βασική πηγή έμπνευσής μου. Όταν ήμουν 9, πήγα σε ένα σχολικό πάρτι φορώντας ρούχα για μηχανή και ήμουν σαν τον πατέρα μου. Το θέμα του πάρτι ήταν "Ντύσου όπως το είδωλό σου".

+ ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Περισσότερες ιστορίες που μπορεί να σε ενδιαφέρουν.

Κατάλληλες μοτοσικλέτες.

spinner